PRAJITURA ALBA CA ZAPADA

S-a publicat 18/10/2008 de GIORGIANA

INGREDIENTE:
– 600 ml lapte
– 500 g de faina
– 3 oua
– 400 g zahar pudra
– 5 linguri ulei de masline
– 1 lingurita de praf de copt
– 300 g de margarina vegetala
– 50 g de margarina vegetala
– 3 pliculete de zahar vanilat
– 1 praf de sare pentru gust
– o lamaie intreaga

MOD DE PREPARARE:
Se prepara foile din lapte, zahar, faina, ulei si oua, la care se adauga un praf de copt si sare;
Se cerne mai intai faina impreuna cu praful de copt si cu praful de sare;
Se pun intr-un castron suficient de mare laptele, ouale si 150 grame de zahar si se amesteca cu mixerul;
Pe masura ce se omogenizeaza amestecul, se incepe sa se adauge uleiul;
Se adauga faina si se framanta cu mana aluatul;
Se adauga gradual faina pana cand pasta nu mai este lipicioasa;
Se imparte coca in trei foi egale, pe care le calculam ca sa fie de marimea tavii;
Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet. Atentie! Masa trebuie bine spalata inainte si dezinfectata;
Se unge dosul tavii cu margarina;
Se coc foile pe rand la cuptor, la foc potrivit de mic cam 5 minute;
Se amesteca intr-o cratita 1 litru faina cu laptele;
Amestecul de lapte si faina rezultat se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu pentru sa nu se prinda de cratita;
Se fierbe timp de 5 minute amestecul;
Se scoate din cratita crema rezultata si se pune intr-un castron, iar apoi se lasa la racit;
Se amesteca zaharul ramas cu margarina intr-un castron separat;
Cand amestecul a inceput sa se omogenizeze, se adauga faina si laptele transformate in prealabil in crema, racite bine, si se amesteca in continuu;
Se rade lamaia si se separa coaja rasa si sucul;
Se adauga apoi la amestecul obtinut atat coaja de lamaie, cat si sucul si se amesteca;
Se iau trei pahare (nu neaparat de dimensiuni egale) si se separa continutul castronului cu crema in cele 3 pahare in cantitati aproximativ egale;
Pe un platou se aseaza o foaie apoi se aseaza crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de doua pahare de crema;
Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie;
Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram;
Se lasa peste noapte prajitura sub greutate pentru a putea fi bine inchegata a doua zi;
Se presara pe deasupra zaharul vanilat;
In mod traditional, prajitura se taie in forma de romb.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: